Styggen på ryggen, ta ferie!

Sol, venner, mer sol og sommer. Endelig er ferien her. Endelig kan vi være sammen med familien, dra til stranda med venner og vi kan nyte fri og sommeridyllen. Har du store planer for ferien? Fått feriepenger? Du har kanskje vært smart å trekke tusen kroner ekstra i skatt et helt år, så jammen får du skattepenger også. Mange tusen. Flus som ungdommen kaller det.

 

Flus og sommerferie. Endelig for mange. Noen vil si: «Sol ute, mange mennesker ute, jeg blir inne.» Du vil vente til det blir mørkt, mørkt ute. Da er det ingen som ser deg. Du må kanskje lese definisjonen av «venner» i ordboka. Det norske akademis ordbok forklarer begrepet «venn» slik: «Person man har fortrolig forhold til og ofte har kontakt med.» Mer sol, ja igjen kommer tanken om at du ikke ønsker å omgås andre, men egentlig forteller «styggen på ryggen» deg at ingen har et behov for å være sammen med deg. De klarer fint å nyte sommeridyllen uten deg. Sommer. Sommerferien. Du hater kanskje sommerferie og alt det den innebærer? De sier: «Størst av alt er kjærligheten.» Du sier kanskje: «Størst av alt er ensomheten?» Forresten, kanskje du tenker: «Kjærlighet har jeg aldri opplevd.» Nyte sommeridyllen med venner? En tradisjon for noen. Fjernt for andre. Kanskje fjernt for deg.

 

 

Du sitter kanskje alene. Hører barnestemmer på lekeplassen. «Barn kommer jeg aldri til å få, for da må jeg fjerne ensomheten og skaffe kjærligheten, det vet jeg ikke hvordan jeg gjør.» Du ser ungdommer gå langs gata i skjørt og kortbukser. De ser glade ut. Fornøyde. Fornøyde med livet. «Jeg kunne aldri gått i det skjørtet, det har jeg ikke kropp til.» På forskning.no kunne jeg lese at det i en studie fra 2021 var 69 prosent som svarte at de trodde de ville få et lykkelig liv. 31 prosent svarte det motsatte, de trodde de ville fortsette å være ulykkelige. Hvordan skal man tro at man får et lykkelig liv når man kjenner mest på ensomhet og når din beste venn og samtalepartner er «styggen på ryggen?»

 

Du er kanskje den eneste som gir deg selv tilbakemeldinger, ikke komplimenter. Det må du også finne definisjonen på. Du er den som forteller deg at du ikke kan og du er den som forteller deg at du ikke er god nok. Andre kan ha sagt det tidligere, mange kan tidligere ha fortalt deg hva du skulle gjort bedre og hvordan du bør se ut. Kanskje du har fått en tydelig beskjed om hva alle andre kan, som du ikke er i nærheten av å klare? Så spørsmålet er, er det du som i ensomheten forteller deg selv disse negative tingene eller er det alle de andre?

 

De som er ensomme kan være omringet av mennesker, men allikevel føler de ingen tilhørighet. Jeg leste en uttalelse, en kvinne sa: «Ensomhet er følelsen av å være alene her i verden.» I november i 2022 passerte folketallet i verden åtte milliarder. Så føler du deg alene i hele verden. Det er sørgelig. Umenneskelig og et tegn på at du trenger omsorgsfulle mennesker rundt deg. Så trenger du å oppleve mestring, få den såkalte mestringsfølelsen. Hvordan skal du takle all denne ensomheten som du opplever til alle årstider, når du ikke kan ta på deg det skjørtet, omgås den ungdommen, tørre å satse på kjærlighet i stedet for ensomhet og hvorfor skal du glede deg til sommerferien når «styggen på ryggen» forteller deg at du bør grue deg til ferie, for da er du ikke god nok da heller? Akkurat det samme sa «styggen» i våres, vinter og høst. Det må være slitsomt for «styggen» og repetere seg selv så ofte. Ensformig. Altoppslukende. Ja for den ene som hører på også, men vanlig. 

 

Jeg ønsker å oppfordre til å spørre de som må google «venner definisjon» om de kunne tenke seg å være med ut i sola et lite øyeblikk, der dere sammen kan nyte sommeridyllen. Får du en melding med svaret «nei,» så er det antageligvis «styggen på ryggen» som har svart, så spør igjen med et håp om at «styggen på ryggen» har en ørliten pause i sommerferien. 

 

Kjære «styggen» – ta ferie, så skal du få noen flus av meg!