Expedition Hardangervidda 2023

Valgfag Friluftsliv Expedition Hardangervidda 2023

Expedition Hardangervidda 2023 er nå historie. I uke 10 har valgfaget Friluftsliv 1 ved Feiring videregående skole vært på vinterekspedisjon på Hardangervidda fra tirsdag til fredag.

 

I denne perioden har elever og lærere praktisert vinterfriluftsliv på ca. 1200 meter over havet i fjellområdet overfor Haugastøl, Hardangervidda. Uten noen form for oppvarming, så har elever og lærere sovet i både snøhuler og telt. Kaldt spurte du? I løpet av natta var temperaturen nede i minus 15 grader. Og med 10 ms med vind, så blir det friskt nok det. 

Ingen tvil, vi er i fjellet nå. 
Vi foretrekker 5 milliarders stjerneovernatting foran 5-stjerners hotellovernatting.
Vi alle setter spor etter oss. Hvordan vil du dine spor skal se ut?

Hvorfor utsette seg for det ubehagelige?

Elevene har gjennom hele høsten og vinteren fått grundig innføring, opplæring og oppfølging innenfor vinterfriluftsliv. De har gjennomgått teori og teoritesting innenfor mange ulike emner og temaer som bekledning, mat & helse, sikkerhet, snøskredlære, utstyr som kreves i vinterfjellet, samt overnatting.

 

Elevene har løpet av høsten og vinteren vist at de både er skikket og forberedt på livet i vinterfjellet – et fjellområde som antakeligvis bare Finnmarksvidda kan sammenlignes med hva tøffe værforhold vinterstid angår.

 

Og nettopp det … Her ligger vår motivasjon; Hvorfor tiltrekkes profesjonelle ekspdisjonseventyrere hit opp? Jo, nettopp fordi det er her de tøffeste trener for sine ekspedisjoner. Og nå Valgfaget friluftsliv 1 ved Feiring videregående skole.

 

For bare tenk tanken; Tenk om jeg kunne si at «jo – jeg har sovet ute på Hardangervidda vinterstid», eller «ja, jeg har sovet ute en vinternatt».  Under følger et lite reisebrev fra vår på mikroekspedisjon på Haugastøl:

 

 

Tirsdag 28.februar

Tirsdag morgen reiste lærerne opp for å forberede campen til elevene skulle komme dagen etter. I disse forberedelsene lå det å pakke om fellesutstyr, finne og sikkerhetsklarere et egnet campområde, grave snøhule som nødly og til slutt, men ikke minst lage feltdoen vår. Snøhulen skulle også være til inspirasjon dersom det var noen av elevene som ønsket å prøve det. 

En lang dag i campområdet ble avrundet med planlegging og felles middag.

Ord blir overflødig
Elisabeth er i gang med snøhule. 
Idyllisk ett-roms med uante muligheter. 

Onsdag 1.mars

Dagen startet med strålende solskinn og rundt minus 15 blå.

Elevene har ankommet fjellheimen og senere leirområdet.
Etter et raskt klesskifte, så bar det til fjells med ski, pulk og snøscooter (for fellesutstyr.)
«I naturen ruver fjellene – i hjemmet bagatellene» (Eivind Berggrav)
Friske, sterke elever i farta.

Vel fremme i leir, så ble det rutinemessig startet på å etablere leir. Det vil si at det ble bygget snøhuler for de som skulle sove i det, det ble satt opp telt, det ble kokt opp litervis med vann til maten vår. Dette var hovedprioriteten denne dagen.

Vi må også innrømme at det var knyttet stor spenning til om feltdoen vår ville bli brukt i 15 minusgrader og med kald vind fra nordvest. Men svaret var ja … Vi slapp heldigvis problemet med at noen brukte for lang tid på doen.

 

På tur i fjellet hadde vi mye fokus på mat og drikke, riktig bekledning og oppfølging av hverandre. Teamarbeidet stod sentralt. Gledene tok alle del i, utfordringene løst i fellesskap.

 

Dager der vi er ute hele døgnet, så kan vi ta del i lyset og hvordan det både påvirker arbeidsforholdene, men kanskje aller mest hvordan det påvirker oss fysisk og mentalt. Fargene fra morgensolen, fargene på himmelen etter at sola hadde gått ned, til når månen lyste opp vidda – sånt gjør inntrykk.

 

Fordelingen for natta var to elever og en lærer skulle sove i snøhule, en elev og en lærer i telt, mens «Luna» la seg på «nedkjøling» i snøhulens kuldegrop.

Torsdag 2.mars

Nok en dag med strålende solskinn fra morgen til kveld. Det var ymse kvalitet på nattesøvnen for elever og lærere. En sov 12 timer og etter eget sitat; Jeg bare «pæsa» ut – var helt borte», mens andre hadde knapt fått en times søvn.

Å våkne til dette i egen snøhule er ubetalelig.
Frokosten, dagens viktigste måltid, inntas. Vi leker ikke kjøkken. 
Kveldsstemning rundt bålet. 
«Five billion Star Hotel» 
Teltleiren er pakket ned, snøhulen er forlatt og vi skal tilbake til sivilisasjonen. 

Utover de faste rutinene som matlaging og måltider, så ble denne dagen brukt til justering av snøhuler, stramme teltplugger, grave frem bålplassen, laging av levegger og klargjøring av bål til kvelden.

Dagen ble også brukt til å utforske området i fjellet rundt av to av våre elever. De var på tur 4-5 timer før de returnerte tilbake litt oppskrapet og forslått etter x-antall faceplant, men likevel i perlehumør. For hvem legger i vei opp fjellsider på dårlig smurte langrennsski, hvem er de elevene som med kun 15 timer på langrennsski i sitt liv og likevel har utforsket fjellområdene rundt Haugastøl; «Vi måtte bare gjøre noe»…

Joda – det er elevene ved Friluftsliv 1, Feiring VGS.


Fredag 3.mars

Denne dagen startet med tidlig vekking for å bryte leir og vende tilbake til sivilisasjonen. Først til Geilo med bil, så tog videre til Oslo – Eidsvoll.

Etterord

Takk for turen, herlige elever. Vi er stolte av dere og de prestasjonene dere har lagt ned. Deres begrensning sitter kun i hodet – dere får til hva dere vil!

Og det beste av alt: Nå kan dere med rette si; «Vi har vært ute en vinternatt før»

Hilsen Elisabeth og Mats